Rusia recunoaște că a vrut să distrugă infrastructura energetică a Ucrainei: „Toate țintele au fost lovite”

de: Anca Lupescu
11 10. 2022

Rusia recunoaște că scopul rachetelor de luni a fost să distrugă infrastructura energetică a Ucrainei. Forțele armate ruse au lovit luni toate țintele lor din Ucraina cu arme de mare precizie, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, în condițiile în care președintele Vladimir Putin a ordonat lovituri ca răspuns la „atacuri teroriste”.

Putin vrea distrugerea sistemelor de comunicații și energie ale Ucrainei

„Astăzi, forțele armate ruse au aplicat o lovitură masivă cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune asupra obiectelor din sistemele de control militar, de comunicații și de energie ale Ucrainei. Ținta loviturii a fost atinsă. Toate obiectele alocate sunt lovite”, a declarat Igor Konashenkov.

Putin a declarat luni că țintele din Ucraina au fost lovite ca răspuns la explozia de sâmbătă de pe podul de la Kerch și la alte „atacuri teroriste” efectuate de serviciile secrete ucrainene.

Deși Kievul nu a revendicat în mod explicit responsabilitatea, mai multe declarații ale unor înalți oficiali ucraineni au indicat această posibilitate, inclusiv una a consilierului prezidențial Mykhailo Podolyak, care a declarat că explozia a fost doar „începutul”.

Rusia va răspunde cu duritate, dacă regimul de la Kiev va continua tentativele de a comite atacuri teroriste pe teritoriul rus, a declarat luni președintele Vladimir Putin.

Noi amenințări pentru Kiev

Dacă vor continua tentativele de a efectua atacuri teroriste pe teritoriul nostru, răspunsurile Rusiei vor fi dure și prin amploarea lor vor corespunde nivelului amenințărilor create pentru Federația Rusă”, a declarat șeful statului la o reuniune cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei.

„Nimeni nu trebuie să aibă îndoieli în această privință”, a subliniat Putin.

Prin actele sale, regimul de la Kiev s-a pus pe picior de egalitate cu organizațiile teroriste internaționale și, prin urmare, aceste crime pur și simplu nu pot fi lăsate fără răspuns, a spus liderul rus.

După cum a spus Putin, „În această dimineață, la sugestia Ministerului Apărării și în conformitate cu un plan al Statului Major rus, a fost lansată o lovitură masivă cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune aeriană, maritimă și terestră a Rusiei împotriva instalațiilor ucrainene de energie, comandă militară și comunicații”.

Președintele i-a cerut ministrului apărării „să raporteze rezultatele”.

Liderii UE au reacționat după rachetele care au lovit Kiev-ul, asigurând Ucraina de tot sprijinul și condamnând agresiunea Rusiei.